Zmniejszenie emisji dwutlenku węgla, oszczędność zużycia energii czy stosowanie przyjaznych środowisku materiałów – to tylko kilka z efektów projektów realizowanych przez FRoSTĘ. Firma aktywnie angażując się w działania proekologiczne – w myśl zasad środowiskowej odpowiedzialności – zmiany zaczyna od siebie.
Staramy się, aby zmiany, które wprowadzamy były kompleksowe i dotyczyły wszystkich obszarów naszych działań – mówi Aleksandra Wysocka, marketing manager FRoSTY. Udoskonalamy to, co udało nam się już osiągnąć, aktywnie szukamy również nowych dróg rozwoju. Czerpiemy z natury, więc czujemy się zobowiązani do szacunku i troski o jej zasoby.
FRoSTA aktywnie działa na rzecz zminimalizowania emisji dwutlenku węgla. Pomaga w tym przede wszystkim kompleksowe raportowanie środowiskowe, wprowadzone we wszystkich fabrykach FRoSTY, dzięki któremu możliwa jest identyfikacja obszarów, wymagających poprawy. Przykładem takiego obszaru są uprawy – to między innymi dzięki prowadzeniu ich na polach, a nie w szklarniach, w latach 2011-2015 emisję CO2 udało się zmniejszyć o 5,4%, a już w roku 2017 planowane jest jej ograniczenie o kolejne 5%.
Każda z inwestycji we FRoŚCIE analizowana jest pod względem ekologicznym. Tak było również w trakcie budowy nowoczesnej chłodni w Bydgoszczy – dodaje Aleksandra Wysocka. Konstrukcja mroźni nastawiona jest na optymalizację zużycia energii, dzięki zastosowaniu takich rozwiązań jak, np. własna oczyszczalnia ścieków czy elektrownia słoneczna na dachu. Zespół modułów fotowoltaicznych zajmuje powierzchnię blisko 600 m² i może wytwarzać energię o mocy 80,5 kWp, co pozwala zaoszczędzić nawet do 30% energii zużywanej do wychłodzenia mroźni. W rezultacie, również zużycie energii niezbędnej do produkcji tony wyrobu gotowego, w latach 2011-2015 spadło aż o 12,6%.
Nie tylko rozwiązania technologiczne, lecz również przemyślane wybory, przyczyniają się we FRoŚCIE do wspierania środowiska. Właśnie dlatego większość pól, na których rosną warzywa FRoSTY, znajduje się w bezpośrednim pobliżu fabryk. Dzięki temu warzywa i zioła mogą zostać zamrożone tuż po zbiorach, zachowując pełnię smaku i wartości odżywczych, a dodatkowo nie generując dodatkowych zanieczyszczeń związanych z transportem. Podobnie jest z rybami, które już w kilka godzin po złowieniu są mrożone – jeszcze na pokładzie statku, na morzu. Dodatkowo, wszystkie ryby w produktach FRoSTY, jako pierwszej marki w Polsce, pochodzącą wyłącznie ze zrównoważonych, certyfikowanych łowisk MSC.
FRoSTA dba również o to, w co zapakowane są jej produkty. Od 2015 roku do produkcji opakowań stosuje karton z certyfikatem FSC (Forest Stewardship Council). To oznaczenie przyznawane jest produktom pochodzenia leśnego i potwierdza, że zostały one pozyskane z troską o zrównoważone zarządzanie zasobami leśnymi – podkreśla Aleksandra Wysocka. Również w trosce o środowisko, FRoSTA zdecydowała się na rezygnację z energochłonnych i podlegającym długiemu procesowi rozkładu aluminiowych tacek, znajdując rozwiązanie bardziej przyjazne środowisku. Tacka papierowa okazała się właściwym wyborem – serwowane na niej dania można przygotować szybciej, z oszczędnością energii i szacunkiem dla środowiska.
Więcej informacji na temat proekologicznych działań FRoSTY na stronie www.frosta.pl.
Link do strony artykułu: https://wwww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/frosta-kurs-na-ekologie